LZ2KAD

До 1959 Габровски окръг е в състава на Търновски окръг – и дейността на радиоклуба е да създаде и там такива клубове:

LZ2KAD – градски радиоклуб – Габрово

Който и когато  да почне да разказва за радиоклуба в Габрово , трябва да започне с  името на създателя му –  Инж. БОРИС КОНЯРОВ.

Спомени  на Любен Пенков (по-късно LZ2LF) от Балчик, един от ветераните на нашето радиолюбителско движение.
Той разказва: „ Роден съм на 5 август 1916 г. с радиолюбителство се занимавам от юношеските си години още като ученик в българската гимназия в Добрич. Все още пазя слушалките си „ Стандарт „ които закупих през 1935 г. за 250 леи. Тогава Южна добружа беше румънска. Четях румънски списания и виждах колко далече са отишли в тази област румънските радиолюбители. Те бяха създали своя организация, правеха радиовръзки с радиолюбители от целия свят. През есента на 1935 г. заедно с приятеля си Борис Коняров, той ми беше и ученик, решихме, че трябва да опитаме и ние. Конструрахме първия любителски предавател в Южна Добружа – един еднолампов генератор „ Хартли”,но при първите проби не се получи нищо, защото прекъсвахме не анодната верига а общия минус”.

LZ2LF 1971
=======================================================
Бончо Василев (по-късно LZ2AS) от Поликраище си спомня: „Моята радиолюбителска дейност започна от 1948 – 1949 г. Бях ученик в електротехникума в Габрово под ръководството на инж. Коняров, когото радиолюбителите в Габрово тачат като основател на радиолюбителското движение в този град. Една вечер той включи един обикновен приемник някъде на  къси вълни. Чуха се морзови сигнали, той записа нещо и каза: „pумънец работи с французин”. Това дълбоко ме впечатли и започнах да се интересувам. Научих морзовата азбука.

Кой е инж БОРИС КОНЯРОВ:

1927 година: На площада в гр.Добрич се тълпи народ. Погледите са отправени към един покрив където „жреците“ на едно ново фокусничество изопват жици..Чуват се откъслечни,странни думи: Радио!…Будапеща…Рим…Токио…Всички се блъскат.. В тълпата не без труд си пробива път едно сухо, слабовато момче, с прилежно сложена ученическа фуражка. Това е първата среща на Борис Коняров с чудния свят на радиовълните. Младия Коняров е много ученолюбив – чете буквално денонощно и достига по лекарски съвет да му бъде ограничено времето за четене. Няколко години след сеанса с радиото Борис се среща с книгата „Чудото на радиовълните“ от Е.Айзберг.

И тази среща е съдбовна. В книгата има приложена схема на черната кутия /приемник TELEFUNKEN/ , която някога показва майстора на сеанси. Книгата е на френски – за Борис достъпна и увлекателна: „Светът на радиовълните е достъпен за всички“. Борис с младежки ентусиазъм се втурва в този нов свят, всичко вече му е понятно и пътят до първия му приемник не е дълъг : тук кондензаторче, там бобинка… Няма кристалче, но… той ще настърже малко олово, ще сложи сяра на прах, ще запали спиртната лампа и – кристалчето е готово! Слушалката   е скъпичка, ала добрата баба ще жертва още някой лев за амбициозния внук. Приемникът е готов и той слуша предавания всеки ден. Книгите и опитът ми се увеличават всекидневно.
След години заедно с Йордан Боянов се опитват намерят място на радиолюбителкото поприще. Но тогава това е невъзможно защото „Радиопредаванията“  са държавен монопол.
След края на WW-II , Коняров вече е инжинер и е на работа в Габрово.Там още през 1946/47 година създава един от първите кръжоци по радиолюбителство към НССТ ,после и в Механо-електротехническото училище.Броят на радиолюбителите бързо расте. Между първите са Ботю Ботев /после ст.научен сътрудник при БАН/, Иван Мечев , Христо Хинов, Шкодрeв  – конструктори при ДИП“Електроника“Габрово, Стефан Дунев-републикански първенец по „лов на лисици“ и много други.
1949-1950 година е изграден първия радиоклуб. Той носи името на А.С.Попов и е  гордост за габровци. През това време в страната, към НССТ има само секции и кръжоци от тоя род.
Воля, ентусиазъм, патриотични дела – това е в основата на дейността на клуба ръководен от Коняров.  Уреждат се изложби на творчеството на радиолюбителите, часове посветени на радилюбителството по местната радиоуредба. В Габрово се започва трескава радиофикация, разширяване и подобряване на съществуващата радиоуредба по проект на инж.Коняров. Изпълнители са ентусиасти от радиоклуба – облечени в бригадирски дрехи, ръководени от Коняров , изправят стълбове, опъват жици, монтират радиоточки.
Инж.Борис Коняров освен дейността си в Габрово, е член на съвета на Търновския окръжен радиоклуб и член на Републиканската секция по радиолюбителство при ЦК на ДОСО.    В последствие е член на съвета на окръжния радиоклуб в Русе. В Русе най-напред е началник на ОСС, а после е директор на завода за печатни платки.
Времето на този човек , посветил се, извън отговорните си служебни задължения, на широка обществена дейност е твърде скъпо .  Колко време той посвещава на своите слушатели чрез изнасяне на лекции и беседи, на рационализаторите/ като и самият той е такъв/, на млади радиолюбители…
Поклон пред паметта на този титан-създател на радиолюбителското движение в нашия край.

За Габровския радиоклуб:

Според Румен Стефанов LZ2RS:

Радиоклуба е основан около 1946-48 г.

1 ви н-к неизвестен /или Коняров…/.

2.Трифон Колев- до 1962

3.Атанас Гатев – до 1968

4.Иван Софрониев до около 1970

5.Кольо Колев

6 Иван Иванов

Началото:

Първият инициал в Габрово е LZ2KPP на първия построен предавател . По късно, през 1956 година,  получаване на предавател от окръжния радиоклуб с инициал LZ2KAD. Отговорник на тази станция е Трифон Колев  –  През този период всеки предавател си има свой инициал. Затова в доста клубове има по повече от един клубен инициал.      LZ2KPP  е закрита през 1965 година.      В Габровския радиоклуб се подготвят и работят отлични радиолюбители : Христо Ненов, Бончо Василев, Димитър Сергеев, Йордан Мляков, Христо Хинов, Божидар Попов,  Георги Будинов, Денчо Иванов, Христо Глухов,  Спиридонка Рибарева, Цонка Петрова и др. /1953/. Особенно активна  активна е Цонка Петрова , която е пламенна радиолюбителка от 1950 г., член е на съвета на радиоклуба, ръководи 3-4 курса за радиолюбители годишно, подготвя интересни материали са ежемесечните предавания за радиолюбителското дело по местна радиоуредба, активистка по стрелба ,безмоторно летене и парашутизъм – станала всеобща любимка на младежта и радиолюбителите в Габрово.

Цонка Петрова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.