LZ2KPK

LZ2KPK – Самодеен радиоклуб с.Поликраище

На 10.10.1966 няколко души, ентусиазирани млади хора ,поставят началото на
организирано радиолюбителско движение в с. Поликраище.
В една стая, на една частна къща, на площада на селото – Бончо Василев /LZ2AS-sk/,Боян Аджаров/SK/-активист на радиоклуба в Г.Оряховица и Милко Пендов /LZ2UC/, поставят на една маса /взета от читалището/ един преработен концертен приемник “Орфей” ,един морзов манипулатор и едно зумерче и “колелото се завърта”.Започва се със слушателска дейност и един кръжок по радиотелеграфия с ученици от местните начални училища /3/. През това време се строи предавателя на бъдещата радиостанция със 100% материали предоставени от Окръжния радиоклуб LZ2KBA с началник Иван Попов/LZ2SA/ и в един студен зимен ден, на 15.01.1968 LZ2KPK излиза в ефир с около 50 вата на едно ГУ50 и Ant VS1AA.

първия предавател и приемника "Орфей"

Първия предавател и приемника “Орфей”

Приемникът е същия “Орфей”, но по късно е сменен с руския КВ-М и после с
българския “Сигнал”. Вследствие на положителното въздействие сред младежите,
самодейния радиоклуб получава подкрепата на кметството, на училищните ръководства, на обществеността в селото и най-ефективна е финансовата помощ от местното АПК/ТКЗС/.

"Нещо май бубината не е наред..." най-младия оператор на 13 години Румен Сърнов / сега LZ2DD/

“Нещо май бoбината не е наред…” най-младия оператор на 13 години Румен Сърнов / сега LZ2DD/

Благодарение на тази помощ върху сградата на АПКто където се помещава радиостанцията е вдигнато 10м ЖР стълб на който бе построена една 4 елементна антена кубичен квадрат за 14/21 MHz с дължина на бума 9м. За 3,5 Мгхц бе направена една Делта, подготвени бяха материали за направата на 3 елемента бим за 7 Мгхц и 5 елемента квадрат на 28 – но за съжаление последните не бяха осъществени.

 

LZ2KPK - 4 ele quad 14/21 MHz

LZ2KPK – 4 ele quad 14/21 MHz

Учебната дейност продължава с добри темпове – всяка година има три кръжока – два по телеграфия – за начинаещи и за напреднали и един по радио-засичане “лов на лисици”. Последния върви трудно заради проблемите с материалната база – недостатъчен брой приемници и само един предавател.

Стига се само до участие в окръжни състезания.Броят на операторите постоянно се мени, но има периоди в които броят им достига 15-20 и това довежда до организиране и откриване на втори радиоклуб в селото към Младежкия дом с инициал LZ2KAB.

Радилюбителите-оператори редовно вземат участие във вътрешни републикански и в международни КВ състезания с различен успех, но има и призови места. През 90-те години на миналия век дейността на клубовете постепенно замира и след 2000 г. те  официално не съществуват, но остават най-запалените в ефира. Една статистика: към 2010 год. в Поликраище има 9 лични люб. радиостанции с 22 инициала при около 2000 жители.

По случай 20 годишния юбилей на клуба през 1986 година Поликраище е домакин на IV национална среща на радиолюбителските семейства.
Picture 021

1986 iv

Инициали в Поликраище:

LZ2KPK , LZ2KAB – Прекратяват съществуването си  2000 г. – официално..

LZ2AS /sk/, LZ4WJ

LZ2UC,LZ2CU,LZ4UC,

LZ2PS,LZ4UU,LZ2YVV,LZ2CWW

LZ2UR,LZ2OR,LZ2HW,LZ2HU

LZ2DD,  LZ2IAA,  LZ4ZZ, LZ4AR

LZ2DB,LZ2TB,LZ4BW,LZ4BD,LZ2UAA

LZ2CRA

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.