Обръщение към посетителите на сайта „Синя кръв“

Скъпи приятели и фенове на сайта „Синя кръв“,

Преди няколко месеца всички сайтове от домейна galanto.com претърпяха сериозна хакерска намеса. Успях да направя актуален архив, но се оказа, че проникването е било на много дълбоко ниво – дори снимките бяха трансформирани в изпълними файлове, прикрити като снимки.

Ще трябва да преглеждам всеки файл поотделно и задълбочено , преди да го кача отново на сайта.

Това ще коства доста време и труд. Не съм сигурен и дали ще успея да възстановя всичко, така че молбата ми е да бъдете търпеливи и толерантни.

Едно от нещата, които няма да мога да възстановя адекватно, са коментарите, правени от вас към някои статии. Моля да не приемате това като намеса в свободата на словото – просто няма как да ги възстановя от името на правилите ги, дори и да открия някъде в архива текстовете. Но съм сигурен, че бележките, които бяха направени и които можехме със Стефан да отстраним, са отразени своевременно в съдържанието. Т.е. ако имате някакви бележки към нас, може спокойно да ги направите в нови коментари и ние ще ги имаме предвид.

Не знам на какво се дължат тези хакерски действия. Мистерия някаква. И както казваше един мой познат: „не ми плащат да разнищвам мистерии“, т.е. не мисля да си губя времето с това – предпочитам да концентрирам енергията и времето си във възстановяване и поддържане на сайта, за което също никой не ми плаща, но се надявам да е в полза на радиолюбителството като цяло и в частност на радиолюбителите „със синя кръв“.

И преди бях взел доста сериозни мерки за сигурност, но явно са били недостатъчни. Сега ще ги увелича, софтуерът е също нов, надявам се да успеем да опазим труда си от други подобни интервенции.

Благодаря на Стефан за сериозната работа и подкрепа с достоверна и уникална информация!

73!

LZ3AI, Тони

Tagged , . Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *